Thalia-juhlassa 2019 palkitut
Suunnannäyttäjiä ja uutteria tekijöitä palkittiin Thalia-juhlassa
Esittävien taiteiden, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattitekijöitä on palkittu alan yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019. Palkintoja jaettiin yhteensä 17, niitä myöntämässä on ollut 11 järjestöä.
Esittävä taide syntyy ryhmätyöstä, ja Thalia-juhlassa jaetuissa palkinnoissa näkyykin yhteistyö, taitavien ja uutterien yksilöiden vaikutus yhdessä tehtyyn. Ansioituneet tekijät ovat työllään vaikuttamassa uusien käytäntöjen syntymiseen alalla, tunnustusta saavat teokset luomassa erityistä laatua, tuotantotavan tai taiteellisten sisältöjen saralla. Festivaalit ovat tämän vuoden palkittujen joukossa poikkeuksellisella tavalla.
Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon sai Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esitys Tänään koulun jälkeen. Pohjoisen Suomen kouluja kiertänyt teos on syntynyt tekijöidensä omista kipeistä kokemuksista koulukiusaamisesta. Kajaanin kaupunginteatteri vastaanotti tänä vuonna myös Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen ennakkoluulottomasta ohjelmistopolitiikastaan uusien näytelmien tilaajana.
Niinikään uusien näytelmien eteen tehty työ tuotti Saara Rautavuomalle perinteisen Silmänkääntäjä-palkinnon. Uuden näytelmän ohjelman (UNO) johtajan työskentely on tuottamassa uudenlaista taiteellis-tuotannollista ajattelua ja dialogia teattereiden ja kirjailijoiden välille. Uraauurtava ajattelu ja sekä taidelähtöinen tutkimus- ja kehitystyö nosti puolestaan Riihimäen Teatterin Digiteatterin hankkeen luotsin, esitystaiteilija Maria Oivan TINFO-palkinnon saajaksi.
Uudenlaisen vuoropuhelun synnyttäminen arktisella alueella toi Ruska Ensemblelle Yhteisvoima-palkinnon. Tasavertaisuuden ja ekologisten arvojen Ruska on työllään vahvistamassa toivoa alkuperäiskansojen paremmasta tulevaisuudesta. Luottamuksellisen ilmapiirin luomisesta työpaikalla palkittiin Voimavara-palkinnolla teatteriteknikko Matti Kanervo Tampereen Työväen Teatterista.
Vuoden teatterinäyttelijäksi on valittu Helmi-Leena Nummela. Kollegat äänestivät Nummelan palkittavaksi eritoten tämän roolista Sigridinä KOM-teatterin Veriruusuissa. Perusteluissa Nummelan näyttelijäntyötä kuvataan kirkkaaksi, tarkaksi ja voimakkaaksi.
Taiteen suunnannäyttäjät esiin
Sirkuksen maineteko -palkinnolla huomioidaan Markku Aulanko, joka on omistautuneella elämäntyöllään ollut vaikuttamassa sirkustaiteen arvostuksen nousuun Suomessa. Aulanko on erityisesti pystynyt myötävaikuttamaan sirkusalan koulutuksen perustamiseen.
Tanssin mainetekoon ylsi Jaakko Mandelin ja Kinetic Orchestra, myös omassa taiteenlajissaan kiinnostuksen levittäjä. Oman liikekielensä ja ryhmänsä eteen työskentelyn lisäksi Mandelin on arvostettu pedagogi.
Oulun kaupunginteatterissa nykyisin työskentelevä pukusuunnittelija ja skenografi Pasi Räbinä vastaanotti Illusion-palkinnon. Räbinä on yli 30 vuotta kestäneen uransa aikana kehitellyt oivaltavia materiaalikokeiluja, jotka ovat toteutuneet unohtumattomina illuusioina esitysten katsojille.
Säde-palkintojen rypäs jaettiin taiteellisen suunnittelun tekijöille kolmessa eri katergoriassa. Valosäteen saivat Jani-Matti Salo ja Mark Niskanen pelkistetyn ilmaisun ja vaikuttavan vieraannuttamisefektin valosuunnittelusta Teatteri Viiruksen Den andra naturen -teoksessa. Videosäteen vastaanotti Jonatan Sundström leikkisän ja odottamattoman livekuljetuksen videosuunnittelusta Den stora eldeniin, myös Teatteri Viiruksessa. Äänisäde myönnettiin Jussi Matikaiselle veistoksellisen soivan tilan luomisesta Zodiakin tuottamaan esitykseen Cosmic Latte.
Thalia-esityspalkinto annettiin neljälle esitykselle, joissa raatia tällä kertaa kiinnosti omaelämäkerrallinen ruumiillisuus ja monisuuntaisen esiintyjä-katsoja -suhteen luominen. Thalia-palkintojen myöntämisessä paino oli myös erilaisilla teatterien ja ilmaisutapojen monipuolisilla yhdistelmillä, jotka tuottavat nykykatsojaa puhuttelevia esityksiä. Thalia-palkinto myönnettiin seuraaville esityksille: Marat / Sade (Klockriketeatern, Sirius Teatern ja Teater Mestola), Stalker – Huviretki tienpientarelle (Grus Grus Teatteri), Syklit (Valtimonteatteri) ja Vaahtoa! (Anna Ackerman ja Minna Hokkanen).
Sirkuksen lumo -palkinto meni teokselle Portmanteau (Mira Ravaldi ja Luis Santori do Vale), joka yhdistää nuorallatanssia, jonglöörausta, tanssia, kuva- ja valotaidetta sekä livemusiikkia. Portmanteau on kunnianhimoinen taiteenlajeja yhteen punoessaan, suvereenien tekijöidensä työskentely tuottaa hypnoottisen ja lumoavan teoksen.
Festivaaleille tunnustusta
Vuoden Teatterin arvon sai tällä kertaa festivaali. Kuopiossa järjestettävä, kansainvälinen ANTI-festivaali asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle. Kaksikymmenvuotias ANTI-festivaalin sisältö ja linjaukset kertovat poikkeuksellisesta eri taidelajien tuntemuksesta ja taitavasta taiteellisesta johtamisesta.
Edellisen ikätoveriksi varttunut festivaali pokkasi myös Vuoden Teatteriteko -palkinnon. Porilainen Lainsuojattomat on koonnut suomalaisen rahoituslain ulkopuolisen teatterikentän tekijät vuosittain yhteen jo 20 vuoden ajan. Lainsuojattomat-festivaalilla on ollut tärkeä rooli esittävän taiteen vapaan kentän yhteisen identiteetin ja itsetunnon rakentajana.
***
Osa palkinnoista myönnetään edellisen vuoden ansioista, osassa jänne on kaksi vuotta. On palkintoja, joiden saajia on voinut ehdottaa tai saajat on valittu jäsenäänestyksellä, on myös palkintoja, joissa päättämässä on ollut raati tai yksittäinen valitsija esiraadin työn pohjalta.
Thalia-juhlan järjesti Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto.
Lisätietoja:
Teatterijärjestöjen Keskusliitto / sihteeri Miska Repo, sihteeri(a)teatterijarjestojenkeskusliitto.fi
Kuva: Petri Tuohimaa