Thalia-juhlassa 2020 palkitut
Palkinnot nostavat työn näkyviin
Teatterin, tanssin ja sirkuksen ammattilaisuuden monimuotoisuus näkyy palkinnoissa, joita tänä vuonna jaettiin yhteensä 19. Esittävien taiteiden yhteisessä Thalia-juhlassa eri alan järjestöt palkitsivat ansioituneita tekijöitä.
Dramaturgitunnustuksen sai Merja Turunen, joka viimeksi teki pitkän uran Helsingin kaupunginteatterin päädramaturgina, työskennellen tätä ennen televisiodraaman parissa. Kiitoksen kotimaisesta näytelmästä vastaanotti Q-teatteri ohjelmistopolitiikastaan, joka uskoo uuteen suomalaiseen näytelmään. Samaan taloon meni myös Lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininta, kun sen sai Q-teatterin Nuorten Teatterin vetäjänä pitkään toiminut ohjaaja ja teatteripedagogi Jaana Taskinen. Ohjaajatunnustus jaettiin puolestaan Susanna Airaksiselle ansioistaan Everstinna-esityksen henkilöohjaajana ja kokonaisteoksen rakentajana.
Esityssuunnittelun ammattilaisille jaettiin viisi
Säde-palkintoa. Lavastus-säteen ansaitsi lavastaja Markus Tsokkinen
futuristisesta ja muuntautuvasta visualisoinnista Suomen Kansallisteatterin
esityksessä Kolme sisarta. Monty Pythonin Spamalot-musikaalin kimmeltävä ja
ulkoilmankin kestävä puvustus toi Pukusäde-palkinnon pukusuunnittelija Riikka
Aurasmaalle. Törnävän kesäteatterissa nähdyn teoksen pukuloisto sisälsi yli sata
pukua.
Valosäde-palkinnon
arvoisen valosuunnittelun on tehnyt Ada Halonen Sirius Teaternin teokseen
Infinito. Videosäde-palkinto tuli Jarmo Jääskeläiselle Kuopion
kaupunginteatterin Bernanda Alban taloon tehdystä videosuunnittelusta. Joonas
Outakoski saa Äänisäde-palkinnon äänisuunnittelustaan Sivuhenkilöt-työryhmän
teoksessa Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen. Lisäksi jaettiin kunniamaininta
Helsingin kaupunginteatterin Pienen merenneidon audiovisuaalisesta
suunnittelusta.
Ei pelkästään se, mitä tehdään, vaan myös miten, on merkityksellistä. Voimavarapalkinnon sai vastaanottaa rauhaa rakentava, empaattinen ja reilu työkaveri, Suomen Kansallisoopperan ja -baletin tarpeistosuunnittelija Pipsa Keski-Hakuni. Yhteisvoimapalkinto jaettiin Kajaanin kaupunginteatterin puvuston nelikolle, Ulla Heikkiselle, Piki Paanaselle, Riitta Rauniolle ja Tiina Siltalalle, jotka ammattimaisen työskentelynsä ohella osallistuvat aktiivisesti työpaikan yhteisten ongelmien ratkaisemiseen ja koko työryhmän tukemiseen.
Monipuolinen sirkustaiteilijan työ kotimaassa ja kansainvälisesti toi Kalle Lehdolle Sirkuksen Lumo -palkinnon. Sirkuksen maineteolla palkittiin tanssia, sirkusta ja fyysistä teatteria särmikkäästi yhdistävä Sanna Silvennoinen. Lapissa työskentelevä ja vaikuttava tanssitaiteilija Titta Court haluttiin palkita Tanssin mainetekopalkinnolla sitkeästä työstään alueella, jossa nykytanssi on vielä yleisölle osin vieras taidelaji.
Pohjoisesta löytyy myös Vuoden Teatterin arvon saaja Flow Productions. Oululaisen tuotantoryhmän tuotantomalli, teokset ja kyky kuratoida yleisöä kiinnostavaa ja korkeatasoista ohjelmistoa vakuutti raadin. Vuoden Teatteriteolla taas palkittiin turkulainen nykytaidetila Kutomo, jonka toiminta mahdollistaa pienillä resursseilla työtään tekeville esittävän taiteen tekijöille harjoitus- ja esitystiloja sekä residenssin.
Valtakunnallisessa äänestyksessä Vuoden Teatterinäyttelijän tittelin sai Miiko Toiviainen roolistaan transihmisyyttä käsittelevässä monologissa Kepeä elämäni. Äänestäneiden kollegojen perusteluissa nousi esiin Toiviaisen kyky yhdistää moniulotteiseen tekniseen osaamiseen “auki oleva ja hengittävä läsnäolo”.
Thalia-juhlassa luovutettiin myös aiemmin julkistettu Vuoden nukketeatteripalkinto, jonka sai kansainvälinen, Turussa järjestettävä festivaali TIP-Fest.
Esittävien taiteiden alan palkinnoista yleisesti
Osa palkinnoista on perinteisiä, jo vuosikymmeniä jaettuja, osa vasta viime vuosina perustettuja. Myös nimenmuutoksia on tapahtunut aikojen saatossa: tälle vuodelle Lavastus- ja pukusuunnittelijoiden liiton palkinnot liittyivät Sädepalkintojen perheeseen, joita aiemmin on jakanut Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden liitto. Osaa palkinnoista jaetaan joka vuosi, toisten aikajänne voi olla joka toinen vuosi tai harvemmin.
***
Thalia-juhlassa jaetut palkinnot
Dramaturgitunnustus
Palkinnon jakaja: Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD
Dramaturgipalkinnon ja kunniakirjan saa Merja Turunen, joka on valmistunut Suomen Teatterikoulusta dramaturgiksi 1978 ja Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi 1995. Helsingin Kaupunginteatterin päädramaturgina hän toimi 13 vuoden ajan omistauduttuaan sitä ennen TV-draaman kehittämiseen sekä MTV:ssä että YLE:ssä. Hänen uraansa kuvaa myös hellittämätön jatko-opiskelu työn ohessa.
Merja Turunen on ollut aktiivinen ja tarkka lukija ja kommentoija Everstinna-tekstin valmistumisprosessissa. Everstinna ei antaudu helposti näytelmäksi. Esitys on vaatinut idean läpiviejiltä lujaa keskinäistä luottamusta, joka on työskentelyn edetessä välittynyt koko työryhmän yhteiseksi jalustaksi ja osoittanut hankkeen suurenmoiseksi riskinotoksi, joka kannatti.
Lisätietoja Dramaturgitunnustuksesta antaa:
Anne Saveljeff,
savel(a)teme.fi
***
Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuspalkinto
Palkinnon jakaja: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat
Vuonna 2020 Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen saa Q-teatteri.
Q-teatterin ohjelmistopolitiikka mahdollistaa uudenlaisia muotoja ja näyttämöllisiä ajattelutapoja. Teatterissa esitetään jatkuvasti uusia näytelmiä, jotka haastavat ajattelemaan, mitä näytelmä oikein on ja voisi olla. Tässä vapaasti hengittävässä teatterissa on taitavia lukijoita ja riskinottokykyä ja se uskoo, että uusi kotimainen näytelmä voi olla teatterin sydän ja teatteritaiteen vetovoimatekijä. Kiitos kotimaisesta Q-teatteri!
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat Sunklo jakaa vuosittain Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuspalkinnon teatterille tai muulle taholle, joka on tukenut kotimaisten uusien näytelmien kirjoittamista ja esittämistä. Tunnustus on jaettu vuodesta 1975 lähtien.
Lisätietoja Kiitos kotimaisesta näytelmästä
-tunnustuspalkinnosta antaa:
Sara Vogt,
sara.vogt(a)sunklo.fi
***
Lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininta
Palkinnon jakaja: Suomen Assitej
Lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininta myönnetään vuonna 2020 teatteritaiteen maisteri, ohjaaja, teatteripedagogi Jaana Taskiselle. Taskinen on työskennellyt pitkään Q-teatterin yleisötyövastaavana ja ohjannut ja luotsannut nuoria teatteriharrastajia Q-teatterin Nuorten Teatterissa. Q-teatterin Nuorten Teatterin esityksissä näkyy ja kuuluu nuorten ajatukset maailmasta, jossa he elävät.
Jaana Taskinen on ideoinut, koordinoinut ja osin ohjannut kantaesityksiä, jotka ovat saavuttaneet myös valtakunnallista huomiota nuorten teatteritapahtumissa. Taskisen läsnäoleva ja aidosti ihmisestä kiinnostunut energia luo luottamusta kaikissa niissä, jotka hänen kanssaan työskentelevät.
Ammattiteatterissa järjestettävä harrastustoiminta on tärkeää: nuori saa olla osana moniäänistä ryhmää, jossa erilaisia ihmisiä kokoontuu yhteisen asian äärelle. Nuorella on myös mahdollisuus olla jotakin muuta kuin mitä hän on kouluympäristössä. Tässä sekä taiteellisessa että sosiaalisessa työssä Jaana Taskinen on parhaimmillaan.
Suomen Assitej ry:n lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininta jaetaan joka toinen vuosi lasten ja nuorten esittävän taiteen saralla ansioituneelle taholle tai teolle. Palkinnon myöntää Suomen Assitej ry:n hallitus ja se myönnetään ensimmäisen kerran vuonna 2020. Palkinto on tunnustuspalkinto, jonka yhteydessä vuonna 2020 jaetaan 250 euroa.
Lisätietoja Lasten- ja nuortenteatterin kunniamaininta
antaa:
Tanja Turpeinen, tanja.turpeinen(a)assitej.org
Katso myös:
www.assitej.fi
www.q-teatteri.fi/yleisotyo/
***
Lavastus-säde
Palkinnon jakaja: Lavastus -ja pukusuunnittelijat LP
Lavastus-säde 2020 jaetaan lavastaja Markus Tsokkiselle Kolmen sisaren lavastuksen suunnittelusta Kansallisteatterin Suuri näyttämöllä.
Markus Tsokkisen tasokas ja visuaalinen Kolmen sisaren lavastussuunnittelu oli huippuunsa hiottu visuaalinen kokonaisuus. Lavastus onnistui olemaan esityksen edetessä muuntautuva, ajaton ja samalla sekä historiallinen, että futuristinen teos, joka pyöri, eli ja purkautui näyttelijöiden mielentilojen mukaan. Katsojapalautteen mukaan hienoimpia visuaalisesti esityksiä, joita oli koskaan nähnyt.
Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, joita jaetaan ansioituneesta puku- ja lavastussuunnittelusta.
Lisätietoja Lavastus-säteestä antaa:
Anne Saveljeff,
savel(a)teme.fi
***
Ohjaajatunnustus
Palkinnon jakaja: Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD
Ohjaajapalkinnon ja kunniakirjan saa Susanna Airaksinen, joka on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2017.
Rosa Liksomin Everstinna-romaanin pohjalta tehty Helsingin Kaupunginteatterin esitys kertoo työtavan tuloksellisuudesta. Kaikki teoksen osatekijät visuaalisesta ilmeestä äänimaailmaan ja kaiken kruunaavaan Heidi Heralan näyttelijäntyöhön palvelevat saumatta monitasoisen, eri yhteiskuntakerrostumien ja yli suku- ja ikäpolvikuilujen kantavaa tarinaa. Susanna Airaksinen on osoittanut Everstinnassa kykynsä sekä henkilöohjaajana että teoksen kokonaisuuden rakentajana.
Ennen Everstinnan ohjaustaan hän on tehnyt taiteellisena lopputyönään Neljäntienristeys-romaanin ensiesityksen Turun kaupunginteatteriin, toiminut kirjoittajana ja opettajana ja kehittänyt ohjaajan työtapoja Kolmas Tila -ryhmän piirissä. Hän on kertonut keskeisen tavoitteensa olevan koko työryhmän avoin ja luova yhteistyö, joka aikaansaa luottamuksen ilmapiirin.
Lisätietoja Ohjaajatunnustuksesta antaa:
Anne Saveljeff,
savel(a)teme.fi
***
Pukusäde-palkinto
Palkinnon jakaja: Lavastus -ja pukusuunnittelijat LP
Pukusäde-palkinto 2020 jaetaan pukusuunnittelija Riikka Aurasmaalle Monty Pythonin Spamalot -musikaalin pukujen suunnittelusta Suomen-kantaesitykseen Seinäjoen kaupunginteatterin kesänäyttämölle, Törnävän kesäteatteriin.
Riikka Aurasmaan suunnittelemat Spamalot-puvut olivat visuaalisesti loistavaa tykitystä, kiiltävää ja kimaltavaa kesäpäivän auringonpaisteessa eikä loisto haalistunut kesäsateessakaan! Suunnittelu oli idearikasta, leikkisää, raikasta ja toteuttajille mielenkiintoista. Kesällä 2019 toteutettu Monty Pythonin Spamalot -musikaali sisälsi yli sata pukua monine eri asusteineen. Puvustus kokonaisuudessaan tuki musikaalin tarinaa ja johdatti katsojat Monty Pythonin riemastuttavaan maailmaan.
Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, joita jaetaan ansioituneesta puku- ja lavastussuunnittelusta.
Lisätietoja Pukusäde-palkinnosta antaa:
Anne Saveljeff,
savel(a)teme.fi
***
Sirkuksen lumo -palkinto
Palkinnon jakaja: Sirkuksen tiedotuskeskus
Sirkuksen lumo 2019 -palkinnon saa Kalle Lehto.
Kalle Lehto on erittäin
monipuolinen sirkustaiteilija, joka on tehnyt suomalaisella sirkusalalla
pitkäjänteistä ja sitkeää työtä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Palkintoperusteissaan raati nostaa esiin Lehdon vaikuttavan ja ansiokkaan
työskentelyn monenlaisten yleisöjen parissa sekä laajan ja merkityksekkään
yhteistyön muiden sirkustoimijoiden kanssa. Lehto on tehnyt kunnianhimoista
työtä yhtenä Race Horse Companyn jäsenenä. Sooloesiintyjänä hänet tunnetaan
erityisesti lapsille suunnatuista korkeatasoisista teoksista.
Herttakuninkaat-ryhmässä hän on toteuttanut kiinnostavia esityksiä erilaisille
erityisryhmille, kuten vanhuksille ja maahanmuuttajille.
Uutterana sirkusalan ammattilaisena Lehto on ollut mukana kansainvälisissä projekteissa ja tuonut sirkusosaamistaan myös teatterin suuntaan kallistuviin teoksiin. Kaikessa työskentelyssään Lehto tähtää korkeaan taiteelliseen tasoon esityksen kohderyhmästä riippumatta. Raati myös arvostaa Lehdon positiivista ja rakentavaa asennetta kaikkia yhteistyömuotoja ja uusia haasteita kohtaan.
Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2010.
Lisätietoja Sirkuksen lumo -palkinnosta antaa:
Miika Sillanpää,
miika.sillanpaa(a)sirkusinfo.fi
***
Sirkuksen mainetekopalkinto
Palkinnon jakaja: Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST
Sirkuksen mainetekopalkinnon saa Sanna Silvennoinen.
Sanna Silvennoinen on työskennellyt
määrätietoisesti ja laaja-alaisesti erilaisissa kokoonpanoissa nykysirkuksen ja
laajemmin esittävän taiteen parissa niin esiintyjän, koreografin kuin
ohjaajankin rooleissa. Hänen pitkäjänteinen ja monipuolinen työskentelynsä
toimii hienona esimerkkinä siitä, miten menestyksekästä sirkustaiteilijan uraa
voi Suomessa rakentaa.
Häntä
ehdottanut kollega kuvailee: ”Sanna Silvennoisen teokset yhdistävät tanssia,
sirkusta ja fyysistä teatteria taidokkaasti ja särmällä. Hänen teoksiaan
katsoessani olen huutanut kauhusta ja saanut harvinaislaatuisia nauruhepuleita.
Kenttämme olisi paljon köyhempi ilman Sannaa.”
Sirkuksen mainetekopalkinnolla on tavoitteena palkita henkilö tai yhteisö, joka vuoden aikana tehnyt sirkuksen alueella läpimurron, tai edistänyt sirkustaidetta näyttämöllä tai näyttämön ulkopuolella tavallisuudesta poikkeavalla tavalla, tai ansioitunut pitkäaikaisella työllä sirkustaiteen hyväksi.
Tanssin mainetekopalkinto
Palkinnon jakaja: Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST
Tanssin mainetekopalkinnon saa Titta Court.
Titta Court on tehnyt merkittävää,
monipuolista ja taiteellisesti kunnianhimoista työtä kasvukeskusten
ulkopuolella. Varsin haastavissa ja aika yksinäisissäkin olosuhteissa hän on
tehnyt kiinnostavia taiteellisia projekteja eri taiteenalojen taiteilijoiden
kanssa. Hän on yhdistänyt tekemiseensä myös yhteisötaiteellisia elementtejä ja
vienyt tanssitaidetta ihmisten arkeen. Hän on toiminut rohkeasti uudenlaisia
tanssitaiteilijuuden paikkoja avaten, mutta toiminut myös ”perinteisesti”
tanssijana useissa muiden luomissa teoksissa.
Häntä
ehdottaneet kollegat totesivat muun muassa näin: ”Titta Court on tekijä, jonka
persoonalliset ja luovat taideprojektit ansaitsisivat enemmän huomiota. Hänen
sitkeä työskentelynsä tanssitaiteilijana alueella, jossa nykytanssi on varsin
vierasta, ansaitsee palkinnon.”
Tanssin mainetekopalkinnolla on tavoitteena palkita henkilö tai yhteisö, joka vuoden aikana tehnyt tanssin alueella läpimurron, tai edistänyt tanssitaidetta näyttämöllä tai näyttämön ulkopuolella tavallisuudesta poikkeavalla tavalla, tai ansioitunut pitkäaikaisella työllä tanssitaiteen hyväksi.
Lisätietoja Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinnosta
antaa:
Anne Saveljeff,
savel(a)teme.fi
***
Valosäde-palkinto
Palkinnon jakaja: Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV
Valosäde-palkinnon 2020 saa Ada Halonen valosuunnittelustaan teoksessa Infinito.
Valosuunnittelu on tilallinen ja kokonaisdramaturginen ratkaisu. Se on samalla kaunis, herkkä ja voimakas. Valon suunnat, intensiteetit ja volyymi ottavat hienosti tilan haltuun, esiintyjää unohtamatta.
Lisätietoja Valosäde-palkinnosta ja palkittavasta:
Tomi Suovankoski, valosuunnittelija TeM, SVÄV:n
puheenjohtaja: tomi(a)suovankoski.net
Vespa Laine,
valosuunnittelija TeM, SVÄV:n sihteeri: vespa(a)fernorchestra.com 0400876118
SVÄV somessa: www.facebook.com/svavry
***
Videosäde-palkinto
Palkinnon jakaja: Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV
Videosäde-palkinnon 2020 saa Jarmo Jääskeläinen videosuunnittelusta teoksessa Bernanda Alban talo.
Videokerronta on näyttävää ja materiaali on älyllä sekä hyvällä maulla valittua. Videot eivät kuitenkaan jyrää esiintyjiä eivätkä esitystä. Abstraktin aste on erinomaisessa balanssissa teoksen muiden osa-alueiden kanssa.
Lisätietoja Videosäde-palkinnosta ja palkittavasta:
Tomi Suovankoski, valosuunnittelija TeM, SVÄV:n
puheenjohtaja: tomi(a)suovankoski.net
Vespa Laine,
valosuunnittelija TeM, SVÄV:n sihteeri: vespa(a)fernorchestra.com 0400876118
SVÄV somessa: www.facebook.com/svavry
***
Voimavarapalkinto
Palkinnon jakaja: Teatterialan Ammattilaiset TAM
Voimavara-palkinnon 2020 saa Suomen kansallisoopperan ja -baletin tarpeistosuunnittelija Pipsa Keski-Hakuni. Hän on esimerkillinen, humaani, positiivinen ja reilu työkaveri, jolla on rauhaa rakentava, inhimillinen ja empaattinen asenne. Pipsa haastaa koko työyhteisöä ajatteluun, kuuntelee aidosti, tarttuu epäkohtiin ja ongelmiin sekä luottaa kollegoiden ammattitaitoon löytäen kaikesta hyvää. Hänen analyyttinen tutkimuksensa tarpeistosta yhdistää käytäntöä ja teoriaa keskenään. Pipsa on nostanut pitkäjänteisellä työllään koko tarpeistoalan arvostusta.
Teatterialan
Ammattilaiset TAM ry myöntää Voimavara- ja Yhteisvoima-palkinnot
yhteisöllisyyttä, työhyvinvointia ja yhdenvertaisuutta toiminnallaan
edistäville teatterialan ammattilaisille. Haluamme palkinnoilla nostaa esiin
tervettä yhteistyön ilmapiiriä rakentavia tekijöitä. Vuosittain jaettavat
rahapalkinnot julkistettiin vuonna 2018.
Voimavara jaetaan aktiivisesti työhyvinvointia rakentavalle henkilölle, joka auttaa ja kannustaa muita, ja jonka teot ja toimet vahvistavat hyvää ilmapiiriä. Yhteisvoima jaetaan ryhmälle, osastolle tai työporukalle, joka rakentaa hyvää yhteistyötä jonka vuorovaikutus on terveellä ja dynaamisella pohjalla. Palkinnonsaajat on valittu jäsenten ehdotuksista.
Lisätietoja Voimavarapalkinnosta antaa:
Antti Hosia,
antti.hosia(a)tinfo.fi
***
Vuoden Teatteri -palkinto
Palkinnon jakaja: Suomen Teatterit
Vuoden Teatteri 2020 -palkinnon voittaja on elämyksellisiä ja monitaiteellisia teoksia tuottava oululainen tuotantoryhmä Flow Productions. Flow Productionsin teokset muodostavat monipuolisen ohjelmiston, joka on samaan aikaan alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävä. Ryhmä osoittaa toiminnallaan, miten erilaiset tuotantomallit ja teokset pystyvät kytkemään yhteen erilaisia yleisöjä.
Flow Productionsin toiminta on dialogista niin taiteessa kuin sen muussa toiminnassa. Tuotantoryhmä on onnistunut luomaan toimivan ja strategisesti kehittyvän toimintakonseptin, jonka ytimessä on yhteistyö esittävän taiteen toimijoiden kanssa. Kansainväliset huippuvierailut nykysirkuksen alalta, immersiiviset teokset, jotka käsittelevät esimerkiksi ihmisen luontosuhdetta ja paratiisin pakkomiellettä tai ottavat lähtökohdakseen villan materiaalina, tai näyttämöteokset, jotka käsittelevät mykkyyttä, tuovat esiin Flow Productionsin toiminnan laaja-alaisuutta ja taidokasta kuratointia.
Vuoden 2020 voittajan valitsi raati, jonka jäseniä ovat Vuoden Teatteri 2019 -palkinnon voittaneen ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen sekä näytelmäkirjailija Markku Hoikkala. Kyseessä on tunnustuspalkinto, jonka yhteydessä myönnetään rahapalkinto, 1000 euroa.
Suomen Teatterit ry nostaa vuosittain esille suomalaisen teatterivalion valitsemalla Vuoden Teatteriksi suomalaisen esittävän taiteen toimijan, joka on erityisen ansioitunut toiminnassaan tuottamalla elämyksiä yleisölleen, toimimalla viihtyisänä työyhteisönä henkilökunnalleen, edistämällä paikkakuntansa kulttuurielämää tai toteuttamalla muuta erityisen merkittävää tehtävää toimintaympäristössään. Järjestö on jakanut palkintoa vuodesta 1996 lähtien.
Lisätietoja Vuoden Teatteri -palkinnosta antaa:
Tiina Piispa,
tiina.piispa(a)suomenteatterit.fi
***
Vuoden teatterinäyttelijä
Palkinnon jakaja: Suomen näyttelijäliitto
Vuoden teatterinäyttelijä -palkinto Miiko Toiviaiselle
Äänestäjien perusteluja:
Miiko on äärettömän monipuolinen näyttelijä, joka heittäytyy koko illan improvisoidusta näytelmästä aina tiukkaan kirjoitettuun draamaan samaan aikaan kevyesti ja syvästi. Loistava, aivan loistava näyttelijä!
Miiko kuljetti katsojat loistavasti syvälle tarinaansa. En ole todistanut pitkään aikaan, miten yksi näyttelijä pitää katsojat ja koko tarinan hyppysissään niin taidokkaasti kuten hän Kepeä elämäni monologissa.
Miiko on valovoimainen, karismaattinen, yllätyksellinen sekä piristävää energiaa näyttämöltä säteilevä näyttelijä. Hänen kykynsä yhdistää vahva tekninen ja moniulotteinen osaamisensa henkilökohtaisesti lähelle päästävään, auki olevaan ja hengittävään läsnäoloonsa teki Kepeä elämäni -monologista näyttelijäntyöllisten ansioidensa lisäksi myös yhteiskunnallisesti merkittävän ja tarpeellisen teoksen.
Täällä
Miikon esittely ja hänen mietteitänsä esityksestä:
https://www.nayttelijaliitto.fi/ehdokkaat/
Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon saajan jäsenäänestyksellä. Ehdokasasettelun teki Näyttelijäliiton hallituksen valitsema palkintoraati.
Lisätietoja Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnosta
antaa:
Elina Kuusikko,
elina.kuusikko(a)nayttelijaliitto.fi
***
Vuoden Teatteriteko
Palkinnon jakaja: Teatterikeskus
Vuoden Teatteriteko 2020 -palkinnon saa turkulainen nykytaidetila Kutomo.
Kutomo on monipuolinen tanssin ja esitystaiteen näyttämö, residenssi ja toiminnan mahdollistaja.
Kutomo ja sen taustalla toimiva Ehkä-tuotanto ovat jo yli 10 vuoden ajan tarjonneet Turussa harjoitus- ja esitystilaa uutta luoville taidetoimijoille, yksittäisille taiteilijoille ja ryhmille. Kutomossa järjestetään muun muassa esityksiä, eri taiteen alojen työpajatoimintaa, tanssin opetusta ja monenlaisia tapahtumia. Se antaa tilan esitys- ja performanssitaiteen, kuvataiteen ja äänitaiteen tekijöille, jotka muuten toimivat usein pienillä resursseilla ja ilman vakituisia omia tiloja.
Kutomo on esittävän taiteen vapaalla kentällä merkittävä toimija paikallisesti, valtakunnallisesti ja myös kansainvälisten yhteyksiensä vuoksi. Kutomon toiminta osoittaa, että niukoista resursseista huolimatta voi tehdä taiteellisesti kunnianhimoista ja korkealaatuista työtä. Kutomon tilan kautta on syntynyt työskentelytiloja taitelijoille, uusia kohtaamisia, taiteellisia avauksia ja monitaiteellista yhteistyötä.
Teatterikeskus palkitsee nykytaidetila Kutomon Vuoden Teatteriteko -palkinnolla sen pitkäjänteisestä työstä yhteistyön kehittäjänä ja pienillä resursseilla toimivien vapaan kentän taiteilijoiden työn mahdollistajana.
Teatterikeskus jakaa vuosittain Vuoden Teatteriteko -palkinnon, jonka tarkoitus on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko. Vuoden Teatteriteko -tunnustuksen voi saada suomalainen esittävän taiteen tekijä, tutkija, työryhmä, yksittäinen produktio ja sen jäsenet tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myöntää myös henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on esittävän taiteen näkökulmasta merkittävää.
Teatterikeskuksen hallitus päättää vuosittain palkinnon saajasta tai nimeää erikseen henkilön päättämään palkittavasti yksin. Vuonna 2020 palkittavan valitsi Teatterikeskuksen hallitus. Vuoden Teatteriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 1977 lähtien. Aiempien vuosien voittajat: http://www.teatterikeskus.fi/teatteriteko/palkinnonsaajat
Lisätietoja Vuoden Teatteriteko -palkinnosta antaa:
Kaisa Paavolainen,
kaisa.paavolainen(a)teatterikeskus.fi
***
Yhteisvoimapalkinto
Palkinnon jakaja: Teatterialan Ammattilaiset TAM
Yhteisvoima-palkinnon 2020 saa Kajaanin
kaupunginteatterin puvusto, joka luo laadukasta jälkeä tehden työtä suurella
sydämellä, vahvalla ammattitaidolla ja pienin resurssein hyvän työilmapiirin
vallitessa. Erittäin taitava ja toimiva puvuston tiimi osallistuu aktiivisesti
työpaikan ongelmien ratkomiseen, taiteellisiin keskusteluihin ja työryhmän työn
tukemiseen. Piki Paananen, Ulla Heikkinen, Tiina Siltala sekä Riitta Raunio
ovat kollegoina luotettavia, turvallisia ja ystävällisiä ja kantavat
yhteenlaskettuna 150 vuoden työkokemusta Kajaanin teatterista.
Teatterialan Ammattilaiset TAM ry myöntää Voimavara- ja Yhteisvoimapalkinnot yhteisöllisyyttä, työhyvinvointia ja yhdenvertaisuutta toiminnallaan edistäville teatterialan ammattilaisille. Haluamme palkinnoilla nostaa esiin tervettä yhteistyön ilmapiiriä rakentavia tekijöitä. Vuosittain jaettavat rahapalkinnot julkistettiin vuonna 2018.
Voimavara jaetaan aktiivisesti työhyvinvointia rakentavalle henkilölle, joka auttaa ja kannustaa muita, ja jonka teot ja toimet vahvistavat hyvää ilmapiiriä. Yhteisvoima jaetaan ryhmälle, osastolle tai työporukalle, joka rakentaa hyvää yhteistyötä jonka vuorovaikutus on terveellä ja dynaamisella pohjalla. Palkinnonsaajat on valittu jäsenten ehdotuksista.
Lisätietoja Yhteisvoimapalkinnosta antaa:
Antti Hosia, antti.hosia(a)teme.fi
***
Äänisäde-palkinto
Palkinnon jakaja: Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV
Äänisäde-palkinnon saa Joonas Outakoski äänisuunnittelustaan teoksessa Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen.
Äänisuunnittelu on esimerkillisen laadukas ja
ihailtavan taitavasti toteutettu. Ääni on tärkeä ja irroittamaton osa teoksen
kokonaiskerrontaa. Musiikki vie syvälle tarinaan ja on samaan aikaan koskettava
ja leikkisä. Teoksen äänimaailma liimautuu saumattomasti yhteen näyttämöteoksen
tarinan kanssa, tukien roolihahmojen jännitteitä ja tunnelmia ottaen kuitenkin
tarvittaessa oman tilansa ja aikansa.
Lisätietoja Äänisäde-palkinnosta ja palkittavasta:
Tomi Suovankoski, valosuunnittelija TeM, SVÄV:n puheenjohtaja: tomi(a)suovankoski.net
Vespa Laine, valosuunnittelija TeM, SVÄV:n sihteeri: vespa(a)fernorchestra.com 0400876118
SVÄV somessa: www.facebook.com/svavry
Kuva: Peero Lakanen