Esittävien taiteiden yhteisöt palkitsivat vuoden merkittävimmät teot ja tekijät
Teatterin, tanssin, sirkuksen ja esitystaiteen yhteisöt huomioivat toimijoita vuoden 2024 ja 2023 teoksista, teoista ja muista merkittävistä panoksista esittävien taiteiden aloilla Thalia-juhlassa 24.3.2025. Määrätietoinen saavutettavuuden, diversiteetin, yhteisöllisyyden kehittämisen ja vaikuttavien taide-elämysten eteen työskentely leimaa esittävien taiteiden yhteisöjen suuntaa epävarmassa maailmantilanteessa.
Teatteri- tanssi-, sirkus- ja esitystaideväki kokoontui 24.3.2025 alan yhteiseen Thalia-juhlaan Ryhmäteatterille, jossa jaettiin 21 palkintoa edellisen vuoden esittävän taiteen eteen tehdystä työstä. Huomionosoituksissa korostuvat sekä uusien avausten, että pitkäjänteisen työn merkittävyys alan rakenteiden kannalta, sekä näiden vaikutus taiteenlajien kehittymiseen, sekä esteettiseen ja yhteiskunnalliseen ajankohtaisuuteen ja monimuotoisuuteen. Thalia-juhlan juonsivat Vauriomania -ryhmän nukkehahmot.
Palkinnot juhlistavat erityisesti esityksen voimaa tuottaa elämyksiä, sekä eri ammattikuntien työpanoksen ja yhteistyön merkitystä teatterikokemukselle ja kentän kehitykselle. Vahva tekijyyteen ja taiteelliseen kunnianhimoon nojaaminen korostuu ajassa, jossa teatterikenttä joutuu konkreettisesti puolustamaan merkitystään taiteenlajina, yhteiskunnallisena keskustelijana ja elinkeinona. Lisäksi palkinnoissa nousevat esiin uudet alustat, joilla tieto, osaaminen, yhteisöllisyys ja yhteisen asian ajaminen pääsevät liikkumaan ja löytämään uusia toteutumisen väyliä.
Vuoden Teatteri -palkinto jaettiin & Espoon teatterille, joka on tunnustettu erityisesti vastuullisena työyhteisönä ja yhteiskunnallisena keskustelijana. Teatteri on ohjelmistollaan pyrkinyt tavoittamaan itselleen uusia yleisöjä luottaen omaan visioonsa. & Espoon teatteri on merkittävä tekijä suomalaisella kulttuurikentällä ja palkintoperustelujen mukaan se toteuttaa taiteen tehtävää olla ”yhteiskunnan sydän ja terävä omatunto”. Finalisteiksi nousivat myös Rakastajat-teatteri ja Tanssin aluekeskusverkosto, mutta & Espoon teatteri voitti palkinnon toistamiseen. Edellisen kerran se on voittanut palkinnon vuonna 2011.
Yhteisvoima-palkinnon 2025 sai Joensuun kaupunginteatterin tarpeistotiimi erinomaisesta yhteistyöstään, joka edistää tasavertaisuutta ja hyvää työilmapiiriä. Tiimi tunnetaan ammattitaidostaan sekä keskinäisestä kunnioituksestaan, mikä luo positiivisen työympäristön. Voimavara-palkinnon 2025 sai Tampereen Teatterin luottamushenkilö, apulaismestari Kasimir Kurki, joka on toiminnallaan tukenut työyhteisöään tasapuolisesti ja yhteishenkeä edistäen. Molemmat palkitut on valittu Teatterialan Ammattilaiset TAM:in jäsenten ehdotuksista.
Vuoden 2025 Sirkuksen Maineteko -palkinto myönnettiin Zero Gravity Companylle, joka on edistänyt sirkustaidetta ja sen saavutettavuutta vuodesta 2010. Tanssin Maineteko -palkinnon saavat Akim Bakhtaoui ja Hozan Omar työstään nyky- ja katutanssin, kulttuurisensitiivisyyden ja antirasismin parissa Good Vibes East -hankkeessa. Thalia-juhlassa myönnettiin myös erityinen Elämäntyötunnustus Soile Lahdenperälle hänen merkittävästä panoksestaan tanssitaiteen, koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseen.
Vuoden Teatteriteko -palkinnolla huomioitiin Yusuf Abdilkadir ja Huuditeak-teatteriryhmä, joka edistää omaehtoista taiteen tekemistä ja treenaamista. Ryhmä tuo esittävään taiteeseen maahanmuuttajataustaisten kokemuksia ja haastaa taidekentän oletuksia jo ensimmäisillä ulostuloillaan. Huuditeak saa kiitosta tilan luomisesta yhteisölliselle ja sisällyttävälle harjoittelulle sekä taiteilijana kehittymiselle.
Dramaturgipalkinto myönnettiin tällä kertaa UNTO – Uuden näytelmän toimistolle, joka luo uudenlaista dramaturgiantyön rakennetta ja edistää draaman ammattilaisten vuorovaikutusta. UNTO jatkaa Teksti-yhteisön ja UNOn perinnettä nostaen esiin kotimaisen kantaesitystekstin arvoa sekä teattereiden ja taiteilijoiden yhteistyötä. Se tarjoaa dramaturgista tukea, prosessien laadun parantamista ja yhteisöllisyyttä näytelmäkirjailijoille. Lisäksi Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit jakoivat BETONI-STOD-palkinnon tunnustuksena teatteritaiteen hyväksi tehdystä työstä Anna-Maria Klintrupille.
TINFO-palkinnon saivat Heidi Backström ja Maria Säkö Teatterin Uuden Alkukirjaston parissa tehdystä ansiokkaasta työstä. Sarjassa on julkaistu 2,5 vuodessa yhdeksän teosta, jotka tallentavat teatterin ja näyttämötaiteen ilmiöitä kirjalliseen muotoon. Palkinto korostaa teatterista kirjoittamisen merkitystä aikana, jolloin julkaisemisen foorumit ovat vähentyneet ja kaventuneet. Backströmin ja Säkön työ tuo esittävän taiteen teoksia ja niiden analyysiä laajemman yleisön saataville.
Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2025 voitti Rovaniemen Teatterin Julius – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä. Yleisöäänestyksessä esitys sai huikeat 40 % äänistä. Teos tuo näyttämölle yläkouluikäisen yksinäisen pojan tarinan, käsittelee nuorten elämän haasteita ja houkuttelee uusia yleisöjä teatterin pariin. Esitys yhdistää rohkeasti perinteistä puhenäytelmää ja virtuaaliteknologiaa, luoden näyttämölle koko universumin koskettavalla ja ajattomalla teemallaan.
Säde-palkintoja myönnettiin viidelle taiteelliselle suunnittelutyölle, jotka edustavat esteettisesti ja dramaturgisesti huippuluokan toteutusta ja suvereenia suunnittelijan ammattitaitoa ja kunkin taiteilijan oman välineen hallintaa. Lavastussäteen sai Aili Ojalo Seinäjoen kaupunginteatterin Ennen lintuja -esityksen visuaalisesti rikkaasta ja jatkuvasti yllättävästä lavastuksesta. Pukusäteen voitti Emilia Eriksson Vaasan kaupunginteatterin Nollaneljäviisi-teoksen omaperäisestä ja tarkkanäköisestä graffitista ammentavasta pukusuunnittelustaan. Valosäde myönnettiin Veli-Ville Sivénille Korsholman musiikkifestivaalin Tove Teuvalla -esityksen herkästä ja hengittävästä valosuunnittelusta. Videosäteen saivat Ville Seppänen ja Jonatan Sundström Q-teatterin Uuteen nousuun -teoksen visionäärisestä ja tilallisesti rikkaasta videosuunnittelusta. Äänisätellä huomioitiin puolestaan Tatu Nenonen Kiasma-teatterin Remarkable Sunsets -esityksen rajoja ylittävästä ja kehollisesti upottavasta äänisuunnittelusta.
Sirkuksen lumo -palkinnon sai sirkuskollektiivi Arctic Ensemble tunnustuksena merkittävästä työstään suomalaisen sirkustaiteen hyväksi. Laajasti kiertänyt ryhmä on edistänyt sirkustaiteen saavutettavuutta muun muassa järjestämällä katusirkuskarnevaaleja ja esiintymällä alueilla, joilla sirkusta harvoin nähdään. Viime vuonna ryhmä teki rohkean investoinnin hankkimalla oman teltan, jonka avulla he tuovat sirkustaiteen lähemmäs kotimaisia yleisöjä.
Vuoden teatterinäyttelijäksi valittiin Juha Pulli hänen vaikuttavasta suorituksestaan esityksessä Murha kahdelle. Musiikkiteatteri Kapsäkin ja Linnateatterin yhteistuotannossa Pulli esittää virtuoottisesti useita rooleja. Palkintoraati korostaa Pullin poikkeuksellista rytmitajua, fyysisyyttä ja kykyä yhdistää esiintymisessään eri tyylilajeja. Hänen näyttelijäntyönsä on musikaalinen taidonnäyte, jossa hahmonvaihdot tapahtuvat saumattomasti ja uskottavasti.
Vuoden nukketeatteriteko -palkinnon sai Terhi Tuomikko / Teatteri Tuomikko. Lahdessa toimiva kiertävä ammattinukketeatteri on Tuomikon unelman täyttymys, jonka juuret ulottuvat hänen ensimmäiseen matkalaukkuesitykseensä vuonna 2010. Teatteri Tuomikko avaa lapsille nukketeatterin, taiteen ja mielikuvituksen maailmaa, tarjoten monelle heidän elämänsä ensimmäisen teatterielämyksen.
Nuoren näytelmäkirjailijan Origo-palkinnon saa Ella Kähärä. Perustelujen mukaan Kähärän dramaturginen katse läpäisee sekä tekstin että näyttämön ja hänen ääntään kuvaillaan teräväksi, intiimin lempeäksi ja hoivaavaksi. Ruumiilleni on hänen uusin näytelmänsä. Kähärä toimii vapaana dramaturgina ja on osa Kaukasus-kollektiivia sekä Tekstin ydinryhmää. Palkinnon arvo on 8000 euroa, ja sen on mahdollistanut Keele-säätiö.
Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon sai Kansallisteatterin näytelmä Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Näytelmä käsittelee tyttöjen aikuiseksi kasvamisen haasteita, joita kulttuuriset erityispiirteet ylläpitävät. Palkintoraadin valinnan tehnyt Eija Ahvo kuvailee esitystä merkittäväksi teatteriteoksi, joka vaikuttaa, opettaa, kyseenalaistaa ja vapauttaa katsojan ajatusmaailmaa.
Uuden TNL-palkinnon Thalia-juhlassa 2025 lanseerasi Työväen Näyttämöiden liitto. Kolmen vuoden välein jaettavan palkinnon historian ensimmäiseksi palkittavaksi tuli lähes 120-vuotias kokkolalainen Ykspihlajan Työväen Näyttämö, joka yhdistää harrastajien ja ammattilaisten osaamista tuottaen omaleimaista teatteritaidetta. Teatteri on kasvattanut monia Suomen eturivin teatteri- ja elokuvatekijöitä, mutta säilyttänyt samalla vahvan identiteettinsä teatteriharrastajien kotina.